10 otřepaných frází, které už nemají v motivačním dopisu co dělat

Jul 16, 2024

5 mins

10 otřepaných frází, které už nemají v motivačním dopisu co dělat

Máte někdy pocit, že motivační dopis je jen omrzelým a neoriginálním úvodem k vašemu těžce vydobytému životopisu? Opakujete dokola ty samé fráze na každou pracovní pozici? Nejraději byste se na něj vykašlali? Tak pozor! V nedávném průzkumu celých 94 % náborových manažerů uvedlo, že motivační dopisy pořád hrají roli v tom, koho si pozvou na pohovor. Pokud s tím svým nejste spokojení, je čas ho zbavit frází, které ho (nechtěně) činí průměrným.

Motivační dopis totiž představuje příležitost odhalit něco ze své osobnosti, doplnit případné mezery v životopisu a získat si náboráře na svou stranu. Vyzpovídali jsme proto Wendy Briones Reimannovou, odbornici na motivační dopisy a zakladatelku společnosti Lighthouse Writing, aby nám poradila, jak z nudného, nicneříkajícího motivačního dopisu vytvořit přesvědčivý a osobitý příběh, který vás dostane na pohovor. Pojďme si projít deset častých frází, kterých bychom se měli vyvarovat, a zjistit, jak je přeformulovat.

1. „Vážený pane / vážená paní“

Internet nám dneska nabízí takové možnosti, že takhle vágní pozdrav může působit líně. Většinou stačí jméno kontaktní osoby vyhledat na LinkedInu. A i když se vám nepodaří najít konkrétní jméno, existují jiné, modernější možnosti oslovení, které adresáta e-mailu hned neodradí. Reimannová doporučuje: „Možná nevíte jméno konkrétního adresáta, ale znáte název oddělení, takže můžete e-mail začít slovy ‚Vážené vedení finančního oddělení‘ a být alespoň trošku konkrétnější.“
Pokud jméno znáte, naše expertka navrhuje oslovit konkrétní osobu, tedy např. „Vážený pane Nováku“. Nezapomeňte, že čeština skloňuje, a při oslovení použijte pátý pád, nikoli první („Vážený pane Novák“). „Dalším způsobem, jak se vyvarovat příliš obecného oslovení, je použít frázi ‚Vážení zástupci náborového týmu‘. Neoslovujete sice konkrétní osobu, ale alespoň jde vidět snaha e-mail adresovat.“ Ať už vyberete jakoukoli variantu, vyhněte se příliš familiárním oslovením jako ‚Zdravím, jak se vede?‘. Motivační dopis přece jen vyžaduje určitou míru formálnosti.

2. „Reaguji na vaši pracovní nabídku…“

Úvodní věta by měla vaše čtenáře zaujmout. Asi je to jasné, ale naše expertka upozorňuje, že z vašeho dopisu by mělo vyzařovat nadšení. Pokud začnete standardní a suchopárnou formulkou, adresáta úplně neokouzlíte. Když ale použijete emocionálně nabitější formulace jako „Je mi potěšením ucházet se o…“ nebo „Moc mě zaujala vaše nabídka…“, udržíte si jeho pozornost.

Popište potenciální pozici co nejkonkrétněji a hned se vrhněte na svoje kvality.
V úvodu byste měli uvést název společnosti, aby čtenář viděl, že jste motivační dopis přizpůsobili danému zaměstnavateli a potenciální pozici. Podle Reimannové je nejdůležitější uzpůsobit obsah podle konkrétních požadavků:

„Spousta lidí si vystačí s obecným motivačním dopisem, který hromadně rozesílá všem náborářům. Měli byste ho ale vždycky přizpůsobit konkrétní situaci. V momentě, kdy si adresát uvědomí, že v ruce drží neurčitou šablonu, nebude vás brát vážně, a vy tak promarníte příležitost blýsknout se v tom nejlepším světle.“ Jakmile dáte najevo svoje nadšení a uvedete, do jaké společnosti a na jakou pozici se hlásíte, můžete pokračovat třeba ve stylu: „Řízení financí u společnosti JP Morgan a studium mezinárodního obchodu na Harvardu mě vybavilo dovednostmi potřebnými na tuto vedoucí pozici.“

3. „Jsem velmi komunikativní“

Opravdu? Reimannová vysvětluje, že „to tvrdí každý, ale nemusí to být vždycky pravda. Zaměstnavatelé očekávají, že budete schopni komunikovat, a berou to jako samozřejmost“. Pokud jsou komunikační dovednosti důležitou součástí potenciální nové pozice, Reimannová navrhuje, abyste svoje schopnosti namísto pouhého konstatování náborářům dokázali. Jestli na komunikaci není v pracovní nabídce kladen důraz, soustřeďte se raději na dovednosti relevantnější pro danou pozici.

4. „Jsem týmový hráč

Žijeme ve světě, kde spolu musíme spolupracovat, a každý z nás do určité míry musí být týmovým hráčem. Opět konstatujete něco, co by mělo být dané. Držte se pravidla činy jsou důležitější než slova. „Pokud zmíníte, že jste aktivně vedli projekt XY, náboráři si z toho odnesou, že umíte komunikovat, spolupracovat a používat Microsoft Word, a to všechno jen z jedné jediné věty (práce s Wordem je další z dovedností často uváděných v motivačním dopisu a životopisu, které Reimannovou dopalují). Není třeba vyjmenovávat základní dovednosti. Místo toho vyzdvihněte svoje soft skills nebo jedinečné hard skills, které ovládáte.“ Například zmiňte odborný certifikát nebo ovládání určitého softwaru. Je to konkrétní přidaná hodnota, kterou byste zaměstnavateli přinesli, a ne další ohraná fráze.

5. „Jsem proaktivní a ambiciózní“

Když náboráře vystavíte jedné duchamorné a klišé frázi za druhou, akorát je odradíte a svou šanci na pohovor nejspíš promarníte. Pokud jim chcete ukázat, že jste ctižádostiví, uveďte příklady svých největších úspěchů nebo jim nastiňte svoje cíle.

6. „Ze své práce odcházím, protože…“

I když váš odchod ze současného zaměstnání je určitě odůvodněný, není vhodné vyjadřovat se o předchozím zaměstnavateli v negativním světle. Naše expertka varuje před pomlouváním v motivačním dopisu: Kritice a negativním komentářům byste se měli rozhodně vyhnout. Často to lidé dělají – utrousí nějakou negativní poznámku o bývalém zaměstnání –, ale nepůsobí to dobře.“ Raději se držte na pozitivní notě a naopak zdůrazněte, co jste v zaměstnání dokázali a jak jste překonali překážky. Uvádějte důvody, proč chcete do nového zaměstnání, ne proč chcete opustit to staré.

7. „Myslím, že byste měli změnit…“

Asi není překvapením, že není rozumné kritizovat společnost, v níž byste rádi pracovali. Reimannová ale tvrdí, že spousta uchazečů se ve snaze vyniknout snaží upozornit na mezery a slabé stránky zaměstnavatele. A co je na tom? Riskujete, že to náboráři špatně pochopí. „Nechcete přece působit vyčítavě a zanechat adresáty ve špatném rozpoložení.“ Vypíchněte něco, v čem je podle vás společnost výjimečná, ale hlavně se soustřeďte na sebe, svoje zkušenosti a motivaci. Na kritiku bude čas, až práci dostanete.

8. „Já to spravím“

Je samozřejmě dobře, že chcete jako uchazeč o práci působit sebejistě. Chcete náboráře přesvědčit o svých kvalitách a stát si za tím, co umíte. Naše expertka ale varuje: „Mezi sebevědomím a arogancí je velmi tenká hranice. Fráze jako ‚Udělám pro vás X‘, ‚Potřebujete někoho, kdo umí Y‘ nebo ‚Vylepším vaše obchodní výsledky‘ zavánějí spíš arogancí než sebevědomím.“ Reimannová radí použít kouzelné slovíčko „věřím“: „Lidé si ho spojují se sebedůvěrou. Takže motivační dopis klidně zakončete slovy: ‚Věřím, že váš tým obohatím svými zkušenostmi, a těším se na vaši odpověď‘. Je z toho cítit sebevědomí, ale zároveň působíte přátelsky a otevřeně. Je rozdíl, když v něco věříte a když to víte. Pozor na to, kdy konstatujete fakta a kdy vyzdvihujete svoje kvality: ‚Vím, jak důležitý je dobrý systém financí, a věřím, že ho pro vás dokážu vybudovat‘.“

9. „Úspěšně jsem implementoval/a ERP s využitím metodik PMBOK, a maximalizoval/a tak ROI“

Je to pro vás srozumitelné? Proč bychom se měli vmotivačním dopisu vyhnout zkratkám? Reimannová tvrdí, že „lidé často používají zkratky, protože si myslí, že jsou plošně srozumitelné pro všechny, ale není tomu tak. Často to jsou interní zkratky vyvinuté konkrétní společností a čtenáři vašeho textu se v nich ztratí“. Proto je nejlepší všechno jasně vypsat a nezamotat se do žargonu.

10. „Pac a pusu“

Pravděpodobně se takhle v oficiální korespondenci neloučíte, ale je to příklad příliš familiární fráze, která se do motivačního dopisu nehodí. Na druhou stranu standardní rozloučení typu „S pozdravem“ můžou působit suše a staromódně. Naštěstí je naše expertka studnice rad, jak motivační dopis zakončit vhodněji:

  • dejte najevo, že se těšíte na odpověď a máte zájem o další spolupráci – na to se hodně zapomíná!
  • znovu vyjádřete svoje nadšení,
  • zmiňte, že jste do kopie přiložili svůj životopis,
  • pokud se s náborářem už znáte, můžete mu navrhnout schůzku nebo se rozloučit o něco neformálněji,
  • rozlučte se kreativně se slovy „S nadějí na budoucí spolupráci“, „S přáním krásného dne“ nebo „S úsměvem a přátelským pozdravem“,
  • samozřejmě se podepište – spousta lidí se v e-mailech podepisuje pouze iniciálami, ale tady je namístě vypsat celé svoje jméno.

Neprůstřelný motivační dopis vám při hledání práce otevře dveře, proto stojí za to věnovat mu potřebné množství času a řádně ho vyšperkovat. Nezapomeňte při tom myslet na rady naší expertky:

  • buďte konkrétnější a jasně popište, kdo jste a proč máte o pozici zájem,
  • udržte si formální tón,
  • dejte najevo nadšení,
  • činy jsou důležitější než slova,
  • pište sebevědomě, ne arogantně,
  • dejte si záležet na úvodu a zakončení.

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Looking for your next job opportunity?

Over 200,000 people have found a job with Welcome to the Jungle.

Explore jobs