Vyzkoušeli jsme ChatGPT při skládání životopisu. Jak vytěžit z AI maximum?

Aug 07, 2024

3 mins

Vyzkoušeli jsme ChatGPT při skládání životopisu. Jak vytěžit z AI maximum?
author
Filip Kalčák

Externí redaktor

Nástroje umělé inteligence v čele s chatbotem ChatGPT mohou lidem při sestavování životopisu významně pomoci, je ale potřeba s AI umět správně spolupracovat. Experti radí hnát robotického kamaráda do co nejkonkrétnějších odpovědí. Jak s pomocí ChatGPT správně sestavit životopis?

Psát životopis slovo od slova úplně od nuly, to už není v kurzu. Internet je až po strop nacpaný nejrůznějšími šablonami a návody, díky kterým je tvorba CV mnohem jednodušší, přístupnější a rychlejší.

Globální zpřístupnění chatbota ChatGPT ale způsobilo, že mohou žadatelé o práci pokročit ještě dál – svěřit celý proces sestavování životopisu umělé inteligenci. ChatGPT ostatně používá měsíčně 200 milionů lidí, kterým chatbot sestavuje jídelníčky, rozvrhy nebo radí, co koupit tetě k narozeninám. Tak proč by AI nezvládla sepsat životopis?

Což o to, svěřit umělé inteligenci tvorbu dokumentu, od kterého se bude odvíjet váš pracovní život, určitě možné je. Otázka ale je, co virtuální učenec vytvoří. Pro kvalitní výstup totiž AI podle expertů potřebuje kvalitní vstupní data.

Životopis na zelené louce

Na začátku procesu je potřeba si rozmyslet, jestli člověk chce, aby ChatGPT vytvořil životopis úplně od píky, nebo aby pouze vylepšil a učesal strohý dokument, který pro něj napíšeme. Druhá varianta může být výhodnější, protože AI má od začátku nějaká data k dispozici a může s nimi dále pracovat.

„ChatGPT může informace, které mu poskytneme, převést do přehledné struktury a formátu, přeformulovat některé texty tak, aby byly atraktivnější, anebo životopis zkrátit či prodloužit,“ radí sourcerka Kristina Shershun.

„I v bezplatné verzi ChatGPT můžete přidat soubor životopisu, se kterým bude nástroj pracovat, mějte však na paměti, že ChatGPT použije data pro trénování modelu, takže se vyhněte přidání citlivých osobních údajů,“ doplňuje.

Pokud naopak uchazeč chce psát životopis za pomoci AI úplně od začátku, musí počítat se řadou zvídavých otázek, které mu ChatGPT položí. Když jsem sám požádal AI, aby mi napsala životopis, chtěla hned vědět jméno, adresu, telefon, e-mail a LinkedIn, dále mi vypsala základní strukturu a rozčlenila CV na údaje o vzdělání, pracovních příležitostech nebo certifikátech.

Pokud člověk nechce zadávat osobní údaje, nemusí. Chatbot v takovém případě pouze vyznačí místa pro pozdější vyplnění a poradí, co by tam měl uchazeč napsat. Ať už tedy člověk na startu využije jakoukoli metodu, měl by se dostat do bodu, kdy bude mít v ruce strohý a přibližný životopis, který může dále šperkovat.

Jak se bota ChatGPT ptát?

Při broušení prvního draftu může být určitým problémem generické a šablonovité chování AI. Často to ale není chyba na straně jedniček a nul, ale na straně živé hmoty, tedy nás samotných. Umělá inteligence totiž odpovídá na základě pravděpodobností a pomocí většího počtu dodaných informací dokáže snížit počet variant odpovědí a vytvořit osobitější text.

Řekněte AI, co hledáte

Pro co nejpropracovanější výsledek potřebuje ChatGPT znát nejen vaši pracovní minulost, ale také pozici, na kterou se hlásíte. Informace využije ke stylu a tonalitě životopisu.

„Chatbota bych nejdříve využil k vytěžení informací ze samotného popisu pozice, zeptal bych se na typické požadavky na podobné pozice a pak bych si nechal poradit, jak napsat vhodné CV,“ sdělil Vladimír Hruban, konzultant pro AI v Microsoftu.

Chatbot se musí vžít do role

ChatGPT dokáže odpovídat v určitých módech, pokud dostane pokyn psát požadovaným stylem. Jedná se v podstatě o trik, pomocí kterého lze donutit umělou inteligenci zpracovávat text co nejlépe.

„Pro dosažení dobrého výsledku by prompt měl být co nejkonkrétnější. Nejprve zadejte ChatuGPT konkrétní roli. Například: ‚Jsi zkušený copywriter a recruiter, kariérní poradce, který pomáhá lidem optimalizovat jejich životopis.‘ Za druhé dejte AI konkrétní pokyn – zkrátit životopis, strukturovat životopis, optimalizovat copy životopisu pomocí klíčových slov, zdůraznit úspěchy, výsledky, udržet délku do dvou stran, dát text do odrážek a tak dále,“ míní Shershun.

„Můžete také upřesnit jazykový styl (formální, stručný) a tón hlasu nebo dát AI příklad svého psaného stylu, aby byl životopis co nejautentičtější. Můžete také přidat výzvy typu eliminovat vágní klišé fráze, použít akční slovesa nebo přizpůsobit životopis konkrétní pozici,“ doplňuje.

Nebojte se AI úkolovat

Práce s AI je proces. A u tvorby životopisu to platí dvojnásob. Uživatel vytěží ChatGPT pouze v případě, že bude jednotlivé návrhy CV neustále challengovat a nutit umělou inteligenci k dalším úpravám. Podstatou ChatGPT je ostatně fakt, že to není jednorázový pracovník, ale kontinuální asistent.

„Generativní AI je při psaní životopisu skvělým koučem. Pomůže nám přizpůsobit jazyk, tonalitu, ale připomene nám také, že jsme na něco zapomněli. A samozřejmě při tom všem padá jazyková bariéra. Jednoznačnou výhodou je, že máme k dispozici 24/7 kreativního asistenta na PC i telefonu, který nám šetří čas, a pokud se ho naučíme efektivně používat, může nás posunout i profesně,“ uvedl Hruban z Microsoftu.

Jakým problémům se vyhnout?

Jak už z tohoto textu vyplývá, delegovat tvorbu životopisu na ChatGPT tak docela neznamená zřeknout se práce. Dřina to s AI bude sice menší, ale stále hmatatelná. A uchazeč s tím musí počítat. I na sebelepší návrh od umělé inteligence bude s největší pravděpodobností zapotřebí sáhnout.

„Výsledek může stále vypadat obecně nebo může mít některé faktické informace špatně interpretované, proto se na ChatGPT zcela nespoléhejte a výsledek důkladně zkontrolujte. Kromě toho, pokud vaš prompt nebude dostatečně konkrétní, ten, kdo bude váš životopis číst, jednoduše identifikuje, že je vygenerován umělou inteligencí,“ upozornila Shershun.

„Vždy myslete na to, že na konci každého procesu jste to vy, kdo dává CV otisk vaší osobnosti. Takže pokud genAI využijete chytře pro amplifikaci vašich schopností, zazáříte mezi plejádou obecných CVs,“ uzavřel Hruban.

Ať už člověk sepíše životopis úplně sám, nebo s pomocí umělé inteligence, může v závěru procesu požádat ChatGPT o revizi. Konkurenční výhodou totiž ve finále nemusí být fakt, že nám AI napsala životopis, ale že jsme se s ní naučili pracovat, a to i na bázi mikrodotazů. Pracovní i osobní život s virtuálním asistentem tak může být po takovém experimentu ještě snazší.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed