Že se na váš LinkedIn nikdo nedívá? Poradíme, jak ho vylepšit!

Jun 19, 2024

6 mins

Že se na váš LinkedIn nikdo nedívá? Poradíme, jak ho vylepšit!
author
Petra Plintová

Externí autorka české redakce

Ve světě digitálního náboru máte jen pár sekund na to, aby vás náborář zaregistroval mezi ostatními kandidáty. A na LinkedInu tomu není jinak. V moderním světě už k dobrému prvnímu dojmu nestačí dobré oblečení a čisté boty. Vše začíná u vaší fotky a popisku, které musí zaujmout na první dobrou. Výhodou je, že ačkoliv se první dojem tvoří pouhých pár vteřin, vy máte mnohem více času na to svůj profil vyladit k dokonalosti. Pojďme se tedy podívat na osvědčené tipy pro tvorbu profilu, který skutečně upoutá pozornost.

V roce 2024 má LinkedIn přes miliardu uživatelů z 200 zemí a regionů po celém světě. Každý měsíc na této platformě reaguje 100 milionů kandidátů na pracovní inzerát. A každou minutu je přes něj najato 6 osob. Toto číslo strmě roste s tím, jak se tato pracovní síť rozšiřuje a nabývá na popularitě. Což samozřejmě vědí nejen uživatelé, kteří zde práci hledají, ale také náboráři, kteří tvrdí, že profesionálové najatí prostřednictvím LinkedInu jsou vyšší kvality než ti, kteří byli najati jinými způsoby. Takže pokud ještě nemáte vyladěný svůj profil k dokonalosti, je nejvyšší čas s tím něco udělat.

LinkedIn jako nástroj k budování vlastní značky

Jak tedy správně nastavit svůj profil, aby na první dobrou bylo jasné, v čem jsme dobří a na jaké pracovní pozici budeme excelovat? Co je nejdůležitější a kde děláme největší chybu? Podle Jany Bártíkové, zakladatelky Linked Akademie, je „důležité brát LinkedIn profil jako nástroj, kterým můžete budovat osobní značku. A to nejen pokud hledáte práci, ale taky pokud nějakou máte a chcete se umět lépe prodat a dostat se například k lepším pracovním podmínkám. Je to nástroj, díky kterému si někdo, kdo vás nezná, udělá jasnou představu o tom, kým profesně jste, co děláte, co umíte a jak můžete být v potenciální nové roli či pozici užitečný“.

Cílem tedy bude vyplnit všechny potřebné kolonky tak, abychom do nich vtiskli kus sebe. Kus sebe v tom lepším světle, samozřejmě.

Jak vyladit svůj profil k dokonalosti od A po Z

Společně s Janou Bártíkovou jsme pro vás dali dohromady několik tipů, se kterými rychle změníte způsob, jakým váš LinkedIn profil na druhé působí – samozřejmě k lepšímu!

Přemýšlejte nad svým profilem jako nad svou profesní vizitkou

Je pravda, že byste se na svém profilu měli prezentovat takoví, jací ve skutečnosti jste. Nicméně stejně důležité je uvědomit si, pro jaké publikum svůj profil tvoříte – a tím pádem, kterou ze svých silných stránek chcete zdůraznit, jakou zkušenost vypíchnout a který svůj pracovní úspěch zmínit. A nejde jen o výčet pozitiv, ale hlavně o ty správné informace, které jsou relevantní k vámi hledané pozici. Nad touto otázkou je dobré se zamyslet dříve, než se pustíte do celkové revize svého profilu. Lépe se vám pak budou volit klíčová slova, vyzdvihnuté profesní zkušenosti, ale také celkový tón profilu. Nezapomeňte, že při hledání práce cílíte nejen na náboráře. Důležití jsou také zaměstnanci vaší vysněné firmy jako personalisté, HR oddělení či manažeři.

Je to o vás

Největší chyba, kterou dělá většina uživatelů, je psaní svého LinkedIn profilu, jako by to byl životopis. „Lidé často vyplňují svůj profil pouze statistickými údaji – odkdy, dokdy a kde. Případně píšou v odrážkách a heslech jako zodpovědnost, plánování atd. Takové profily působí jako dokument o něčem neživém. Přitom jen stačí začít o sobě psát v první osobě. Poté je teprve možné vás poznat jako osobu, zjistit, kým doopravdy jste, co děláte a zda byste zapadli do kultury firmy.“ Zkuste tedy příště místo „komunikační dovednost“ napsat „Pomocí jasné a otevřené komunikace často vyřeším i složité situace, např. (…)“.

Nepodceňujte profilovou fotku

Máte na své aktuální fotce obarvené vlasy na fialovo a vesele se smějete na posledním firemním večírku? Vystřihli jste ze záběru kolegyni a máte pocit, že jste na to vyzráli a ušetřili za profesionální fotky? Nevyzráli. Vaše fotografie je jako unikátní logo firmy – tedy něco, s čím si vás lidé hned spojí. Na fotce by měla být vždy vidět celá vaše tvář (nikoliv však celé tělo), měli byste na ní být rozpoznatelní a fotka by měla být aktuální. Pokud to jen trochu jde, zkuste se na ní tvářit přirozeně. Jestli všechno z toho máte a chcete to posunout ještě o krok dále, pak pomůže extra tip „fake it till you make it” – oblečte se na focení tak, aby byl dress code adekvátní hledané pozici. Může jít jen o límeček trička nebo korále na krku, ale všichni víme, jak marketing působí.

Motto nevynechávejte, ale buďte kreativní

To je ta sekce profilu zobrazující se přímo pod vaší fotkou. Podle názvu může motto svádět k citátům. Přitom motto je zde proto, abyste jasně řekli, kým profesně jste. To však nutně neznamená, že zde stačí vyplnit současnou pozici, protože stejná role může obnášet různé kompetence a úroveň dovedností.

Představte si proto motto jako takovou úvodní řeč, na základě které by si vás lidé měli zapamatovat. Vaši sledující by se zde měli dozvědět, co je vaše přidaná hodnota, kde je vaše odbornost a pro koho děláte. A to vše nějak normálně, lidsky. Důležitou roli zde mohou hrát i klíčová slova spojená s vaší vysněnou pozicí, díky kterým se pak můžete lépe zobrazit ve vyhledávání. Takže namísto „Bez práce nejsou koláče“ nebo „Projektový kouzelník“ zvolte spíše motto „Projektový manažer ve fintechu s 10 letou praxí, vášní pro digitalizaci a zlepšování zákaznického zážitku“.

Nebojte se v souhrnu prodat své hlavní kvality

Sekce About, v češtině Souhrn poskytuje geniální příležitost prodat se ve 2600 znacích. A přesto spousta uživatelů LinkedInu nechává toto pole nevyplněné. Využijte toho a odlište se tím, že zde stručně popíšete svůj profesní příběh – co děláte, pro koho, vaše výsledky, úspěchy, jakou cestu jste prošli.

Zamyslete se, co by bylo dobré, aby o vás budoucí zaměstnavatel věděl, a které důležité informace by stálo za to zmínit, aby si hned řekl, že zrovna vás potřebuje v týmu? Při sepisování však myslete na to, ať čtenáře neutopíte v textu. Dejte textu přehlednou strukturu. Proložte body, čísly či emotikony.

Autenticita vyhrává

Existuje jeden trend, který už se podle Jany Bártíkové drží posledních pár let, a je tedy možné předpokládat, že s ním zabodujete i v tomto roce. A tím je naše stará známá autenticita. Platí, že i když se snažíte ukázat sebe sama v lepším světle, měli byste to pořád být vy. „Dnes se vybírají lidé nejen podle znalostí a dovedností, ale i podle šance na to, že zapadnou do firemní kultury – když personalista z firmy dovede nacítit, zda by do ní člověk zapadl,“ vysvětluje Bártíková. Být sám sebou je tak výhodné i pro vás. Přetvařování má krátkou expiraci a málokomu vydrží do konce zkušební doby.

Upravte svou URL adresu

Upravit si odkaz na váš profil, aby za lomítkem LinkedInu následovalo jen vaše jméno a příjmení bez interpunkce a dalších znaků, je jednoduchá maličkost, která ale udělá velký dojem. Vaše adresa bude působit profesionálně, bez zbytečných znaků a taky bude oproti ostatním lépe zapamatovatelná. Odkaz k upravení naleznete pod tlačítkem tužky nahoře na vašem profilu. Pod ní se nachází „upravit kontaktní údaje“, a když zde kliknete na „adresa URL profilu“, můžete přepisovat dle libosti.

Buďte konkrétnější se svými profesními zkušenostmi

Nejspíš tušíte, že čím vyplněnější profil, tím větší šance na úspěch. Není však nutné na linkedinovém profilu zmiňovat každou brigádu ze střední. Uveďte jen relevantní zkušenosti a zaměřte se u nich na konkrétní příklady, projekty a úspěchy. Pomoct si můžete následující formulací: Dosáhl/a jsem (x), měřeno (y), děláním (z). Kdy X je něco, na co jste pyšní, Y je metrika nebo způsob, kterým lze váš úspěch měřit či kvantifikovat, a Z popisuje akce, které jste podnikli k dosažení svého úspěchu. To znamená místo „zvýšil jsem firmě prodeje“ zkuste „dosáhl jsem zvýšení prodeje o 20 % (500 000 Kč) v roce 2023 zlepšením online marketingové strategie a optimalizací PPC kampaní“.

Sekce vybrané slouží pro ukázku vašich úspěchů

Tato sekce slouží k prezentaci vašich úspěchů pomocí externích odkazů. Napsali jste někdy zajímavý článek? Možná by stála za sdílení vaše poslední prezentace na Slideshare. A co třeba webinář, který jste pořádali, nebo instruktážní video? Nebuďte skromní a dejte o tom vědět světu.

Vzdělávejte se a ukažte to ostatním

Ať už jde o diplomy, které máte doma schované už řadu let, nebo to jsou nově nabyté dovednosti z online kurzů zakončených certifikátem, nezapomeňte vše nahrát do sekce Licence a certifikace. A pokud žádné kurzy ke zmínění nemáte, možná stojí za to nějaké absolvovat. LinkedIn jich nabízí spoustu, a některé z nich jsou dokonce neplacené.

Buďte na LinkedInu aktivní

Už máte vyladěný profil a rádi byste zvýšili svůj dosah? Pak už je to jenom na vás a míře vaší aktivity. Použít k tomu můžete příspěvky, díky kterým si můžete rozšířit svou síť a počet i typ sledujících. O čem ale psát? Jana Bártíková zmiňuje, že „příspěvky jsou často pouze sebepropagační“. A to z dlouhodobého hlediska může vaše čtenáře spíše začít otravovat. Doporučuje proto publikovat zejména obsah, který bude pro vaše obecenstvo hodnotný, s přidanou informační hodnotou, do které vložíte své pracovní znalosti a zkušenosti. Čtenáři se pak dozvědí něco nového, zajímavého a spojí si vás s profesní odborností. A co osobní příspěvky? Přeci jen té práce už někdy máme nad hlavu, a i když profesní, je LinkedIn taky sociální síť.

Jana Bártíková proto říká: „Osobní příspěvky sice mohou mít více lajků a komentářů, nicméně cílem není mít co největší dosah, ale aby váš obsah viděly ty správné oči. Zkuste tedy najít balanc. 20 % vašeho obsahu klidně může být osobní, ale 80 % by mělo zachovávat přidanou hodnotu. Důležité je také smysluplně a cíleně komentovat obsah jiných autorů. Díky tomu se zviditelníte v jejich sítích a dostanete se k dalším zajímavým kontaktům.“

Aktivitu na LinkedInu můžete podpořit také propojováním se s lidmi. Poslední tip Jany, který umocňuje všechny ostatní, zní: „Dejte o sobě vědět! Je nezbytné si cíleně budovat síť a propojovat se s lidmi. A s kvalitním profilem máte vyšší šance na propojení s lidmi, kteří vás zatím neznají.“*

Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed