8 letních brigád pro studenty a kde je hledat

Jun 18, 2024

3 mins

8 letních brigád pro studenty a kde je hledat
author
Karolína Šimečková

Studentka mediálních studií zbožňující sport, biografie a udržitelnost, i co se pracovního života týče.

Hledání práce může být pro studenty i čerstvé absolventy náročný úkol. Zaměstnavatelé často hledají kandidáty s dlouholetou praxí a bohatým životopisem, což pro ty, kteří teprve nastupují do zaměstnání, představuje značnou výzvu. Letní brigády jsou však pro studenty vynikající příležitostí k získání cenných zkušeností, rozvoji základních dovedností a zvyšování jejich zaměstnatelnosti. V tomto článku se společně s koučkami Hanou Vykoupilovou a Lucií Řepkovou zabýváme tím, jak si takové hledání co nejvíce zpříjemnit, po jakých nabídkách sáhnout a kde všude na ně vůbec můžete narazit.

Ujasnění priorit aneb o čem léto bude

Ještě předtím, než se vrhnete na projíždění stránek se všemožnými druhy pracovních nabídek, je na místě si sednout a zamyslet se, co vlastně od svého léta očekáváte. „Chci si primárně vydělat peníze, získat konkrétní zkušenost, zažít nevšední dobrodružství, podívat se do nějaké země, nebo cestovat? A od tohoto vlastního záměru odvinout další kroky a napnout síly správným směrem,“ radí koučka Hana Vykoupilová.

Čas letní práce během studia je sám o sobě obrovskou šancí ochutnat širokou nabídku příležitostí, přesto se hodí alespoň orientačně tušit, co byste chtěli zažít a co vám má daná brigáda přinést. „Pak už jen oslovíte konkrétní osoby nebo organizace, které budou pro váš záměr nejvhodnější, nebo najdete takové nabídky práce,“ usmívá se Vykoupilová.

Připravit, pozor, začni!

Po prvním kroku je klíčem začít co nejdřív, přece jen je fajn mít možnosti co možná nejširší (zároveň se jedná o konkurenční proces a včasní uchazeči o práci mají často výhodu). Nabídku si rozšíříte i zaměřením se na různé kanály, včetně stránek specializujících se na poptávky, ale také jednotlivých webovek pro vás atraktivních firem či platforem sociálních médií, jako je LinkedIn. „V záloze bych určitě měla dobře sestavené CV, ale třeba také motivační dopis, v němž vysvětlíte, proč byste si přáli pracovat na dané pozici. Namístě je také založení a budování profilu na LinkedInu, kde velké množství firem hledá různé pracovní pozice a například kouká i na uchazeče a jejich profil,“ říká Lucie Řepková. Další možností je ovšem také hledání přes klíčová slova. „Co vystihuje vaši vysněnou letní brigádu? Vytipujte dovednosti či schopnosti, které chcete uplatnit, a tímto způsobem hledejte,“ radí koučka Vykoupilová.

Nehledám investice, ale zážitky

Pokud jste si svůj vysněný obor ještě nevybrali nebo chcete získávat především zážitky, například cestováním, není problém. Úžasnou stránkou a cenným pomocníkem v takovém případě bude Worldpackers! Tato stránka se zaměřuje na placené brigády výměnou za ubytování a stravu na různých místech všude po světě. Podobnou webovkou je i Season workers, která je vyhledávačem sezonních a brigádnických prací i kurzů. „Super jsou ale také newslettery, například Resortwork nebo Prostaff! Od studentů ve svém okolí vím, že je potřeba být trpěliví a aktivní a že ta správná práce se nakonec vždy najde,“ říká Hana Vykoupilová.

A co brigády v rámci České republiky? Kromě toho, že hromadu z nich jistě najdeš i na výše zmíněných portálech, je fajn zaměřit se na konkrétní firmy, jejich webové stránky či profily na sociálních sítích. Obzvláště zapotřebí jsou různé výpomoci na festivalech, farmách či v kempech! Určitě se nebojte experimentovat. „Ze své osobní zkušenosti bych doporučila pustit se za hranice komfortní zóny, spojit práci s cestováním, poznat nová místa, nové kultury, ověřit si svoje schopnosti ‚přežití‘ v nevšedních nebo náročných situacích, protože to jsou zkušenosti a zážitky, které vedou k poznání sebe sama a otevírání obzorů,“ radí koučka Vykoupilová.

A co se bude vyjímat v CV?

Pokud už hrajete na kartu „životopisných investic“, je důležité zaměřit se na takové pozice, které vás posunou ve vysněném či studovaném oboru. Můžete zkusit zabrouzdat po internetu a poohlédnout se po tom, co doporučují jiní, ale také kontaktovat svého kantora a pozeptat se u něj – kreativitě se meze nekladou a čím rozmanitější možnosti budete mít, tím lépe.

V případě, že ale vůbec nevíte, po čem sáhnout, nabízí Lucie Řepková osm aktuálně lukrativních pracovních pozic: „Řekla bych, že velmi oblíbené jsou pozice v:

  • marketingu (copywriter, content creator, grafik, SEO),
  • administrativě (zadávání dat, administrativní asistent, asistent dispečerského týmu, účetní),
  • pohostinství (hospodyně, barman, tour guide, kuchař/ka, číšník, servírka),
  • stáže u korporátních firem,
  • aupairství,
  • animátorství,
  • zdravotnictví (plavčík, lékařský písař, zdravotnický asistent, ABA terapeut),
  • farmářském sektoru (mechanik, pomocný dělník/pracovnice).“

U letních brigád je navíc plus, že mnoho společností nabízí tzv. trainee programy. Ty se obvykle skládají z několika klíčových fází a činností, jejichž cílem je začlenit stážisty do organizace, poskytnout jim školení na pracovišti, střídání pracovních míst a různé možnosti vzdělávání. A pokud toužíte zajet do zahraničí?

„Existuje několik agentur, které se přímo specializují na zařízení celého procesu, na své si ale přijdete i na Facebooku a dalších sociálních sítích, kde existují různé skupiny zaměřující se na nabídky a poptávky brigád v zahraničí. To samé existuje pro ty v pohostinství nebo například na letních festivalech,“ radí Řepková.

Hlavně si to užít

Co máte vy a potenciální zaměstnavatel společného? Touhu užít si léto. Proto se určitě neuvrtávejte do ničeho, co by vám tento plán mělo překazit – nejenom že to bude stát hromadu sil vás, ale kolegové či šéf si potom začnou říkat, zda to má cenu. A i když teprve zkoumáte své kariérní možnosti, nemusíte nutně brát tu nejlépe placenou ani nejlukrativnější pozici. „Na začátku bývá těžké odhadnout, jestli bude něco zaručeně to pravé, nebo ne, a žádné garance v tomto smyslu neexistují. Ale i práce, která třeba nebude tak zajímavá nebo zábavná, jak by si člověk představoval, může přinést seznámení se zajímavými lidmi, celoživotní přátelství nebo procestování kusu země,“ usmívá se Hana Vykoupilová. Každá zkušenost se počítá a cení se především snaha, píle a něco navíc, což už pouze tím, že chcete v létě pracovat, máte v kapse!

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed